معنی پیشوندهای مادربردهای اینتل و ای ام دی
به صورت کلی مادربردها به دو دسته ی اینتل و ای ام دی تقسیم میشوند ، که سوکت های اینتل و ای ام دی را پشتیبانی میکنند.
چیپست های سازگار با پردازنده های اینتل Intel :
- H: این چیپستها در مادربردهای پایینرده و اقتصادی استفاده میشوند. به عنوان مثال: H610.
این چیپست از سری های اقتصادی تولیدات اینتل می باشد و از نظر قیمت از دیگر چیپست های اینتل ارزان تر می باشد.در واقع INTEL با تولید این محصول سیستم های اقتصادی بازار را هدف قرارا داده است و بیشتر از این تولیدات برای کامپیوترهای خانگی ، اداری ، آموزشی و مولتی مدیا استفاده می شود.این چیپست ها عملکرد متوسطی دارند و قابلیت اورکلاک بر روی آنها فعال نمی باشد و با هدف گذاری بر روی قیمت بسیاری از امکانات را در طراحی آنها حذف کرده اند.
- B: چیپستهای سری B در مادربردهای نسبتا گرانتر قرار میگیرند که برای کاربران جدیتر گزینهی مناسبی هستند. بهعنوان مثال: B660.
چیپست سری B می تواند یکی از بهترین گزینه های قیمت مناسب باشد.اینتل با تولید این محصول گیمرهای اقتصادی را هدف قرار داده است.این چیپست ها برای کاربران متوسط و گیمرهای بودجه محدود طراحی شدهاند. آنها قیمت متوسط دارند و قابلیت های اورکلاک را ارائه میدهند.معمولا از این سری محصولات INTEL در سیستم های گیمینگ ، رندرینگ ، خانگی و ورک استیشن های سبک استفاده می شود.
- Z: چیپستهای سری Z در مادربردهای مناسب ورکاستیشنها و کاربران بسیار حرفهای قرار میگیرند. به عنوان مثال: Z790.
در ادامه چیپست های مادربورد به سری قدرتمند Z می رسیم .اگر از دسته کاربران حرفه ای ، گیمرها یا اورکلاکر هستید انتخابی به جز چیپست سری Z اینتل ندارید.این کمپانی امکانات بی نهایت در این سری از تولیدات خود قرار داده است.گرچه در این سری هم امکانات متفاوت است ولی تحت هر شرایطی با تهیه مادربرد چیپست سری Z می توانید از بالاترین امکانات بهره مند شوید.از این چیپست در سیتم های گیمینگ حرفه ای ، سیستم های رندرینگ ، و حتی سیستم های هوش مصنوعی استفاده می شود.این سری از محصولات اینتل قیمت بالایی دارند و برای خرید آنها باید بودجه بالایی در نظر بگیرید.اگر شما از کاربران حرفه ای هستید باید به سراغ این سری بروید در غیر اینصورت سری B نیز می تواند پاسخگوی نیازهای شما باشد.
- X: چیپستهای سری X بهترین عملکرد را ارائه میکنند و البته کاربران محدودی از این نوع مادربردهای بسیار گرانقیمت استفاده میکنند.مثل X670.
مادربردهای سری X عمدتا اسلاتهای بیشتری برای PCIe، NVMe ارائه میدهند و از نظر پورتها حرف بیشتری برای گفتن دارند.
چیپست های سازگار با پردازنده های ای ام دی AMD :
- A: این نوع چیپستها پایینرده هستند و در مادربردهای ارزانقیمت استفاده میشوند. بهعنوان مثال: A620.
جدید ترین چیپست سری A شرکت AMD با نام A520 در سال 2020 وارد بازار شد. این چیپست به عنوان گزینه ای اقتصادی برای کسانی مطرح است که هدفشان از خرید کامپیوتر، استفاده های روزمره و معمولی است و به گیمینگ، آن هم با قطعات پر قدرت فکر نمی کنند. مادربرد های دارای چیپست قابلیت اورکلاک پردازنده را ندارند. از دیگر ویژگی های این مادربرد ها می توان به پشتیبانی از 1 پورت USB 3.2 GEN 2 و یا 6 پورت USB 2.0 اشاره کرد. این مادربرد ها قابلیت پشتیبانی از PCIe 3 x6 را دارند، بنابراین نمی توانید بسیاری از کارت های گرافیک جدید را در آنها استفاده کنید. مادربرد های دارای چیپست A520 تنها می توانند تا 4 پورت SATA 3 را پشتیبانی کنند. این مادربرد ها اصولا نمی توانند از چند کارت گرافیک همزمان چه از انویدیا و چه از AMD پشتیبانی کنند. در مجموع مادربرد هایی که از چیپست A520 استفاده می کنند گزینه های مناسبی برای استفاده های اداری و روزمره بوده و نمی توانند گزینه های مناسبی برای گیمینگ باشند. بنابراین اگر در این راهنمای خرید مادربرد به دنبال گزینه ای مقرون به صرفه هستید، گزینه ای بهتر از مادربرد های دارای چیپست A520 پیدا نخواهید کرد.
- B: این چیپستها مناسب کاربران حرفهایتر هستند و مادربردهای محبوبی از این چیپستها استفاده میکنند. بهعنوان مثال: B650.
چیپست های سری B شرکت AMD در مادربرد هایی به کار می روند که بعضا برای استفاده های گیمینگ نه چندان سنگین و یا استفاده های معمول خانگی طراحی شده اند. مادربرد هایی که از چیپست های سری B استفاده می کنند قابلیت اورکلاک پردازنده را دارند ولی به واسطه اینکه معمولا قطعات اینگونه مادربرد ها به اندازه سری X با کیفیت و مقاوم نیست، بهتر است از اورکلاک سنگین و طولانی خودداری کنید. این مادربرد ها تنها از PCIe 3.0 پشتیبانی می کنند و خبری از PCIe 4.0 نیست. بنابراین نمی توانید از بسیاری کارت های گرافیک جدید در سیستمی که چنین مادربردی دارد استفاده کنید. مادربرد هایی که از چیپست B550 استفاده می کنند می توانند از چند کارت گرافیک AMD به صورت همزمان پشتیبانی کنند ولی تنها مادربرد های ساخته چند شرکت محدود که چیپست B550 دارند می توانند از چند کارت گرافیک اینتل به صورت همزمان استفاده کنند. پشتیبانی از 2 پورت USB 3.2 GEN 2، 6 پورت USB 2.0 و 6 پورت SATA 3 از دیگر ویژگی های مادربرد هایی است که از چیپست B550 استفاده می کنند. در مجموع اگر در این راهنمای خرید مادربرد به دنبال گزینه ای مقرون به صرفه هستید که از طرفی در برخی مدل ها کارایی بالایی در زمینه اورکلاک و گیمینگ نیز داشته باشد می توانید مادربردی با چیپست B550 را انتخاب کنید.
- X: در نهایت باید به چیپستهای سری X اشاره کنیم که مناسب ورکاستیشنها و کاربران بسیار حرفهای هستند. به عنوان مثال: X670.
چیپست های سری X شرکت AMDبالاترین سطح چیپست های خانگی و گیمینگی هستند که توسط این شرکت ارائه شده است. این چیپست که در سال 2019 راهی بازار شد می تواند از پردازنده هایی با معماری ZEN+، ZEN2 و ZEN3 شرکت AMD پشتیبانی کند. مادربرد های دارای این چیپست قابلیت اورکلاک پردازنده را دارند. از دیگر ویژگی آنها می توان به قابلیت پشتیبانی از PCIe 4.0 x16 اشاره کرد. از این رو هنوز نمی توانند از PCIe 5.0 پشتیبانی کنند. قابلیت پشتیبانی از 8 پورت USB 3.2 GEN 2 و یا 4 پورت USB 2.0 و تا 12 پورت SATA 3 از دیگر ویژگی های مادربرد هایی است که از این چیپست استفاده می کنند. مادربرد های دارای این چیپست می توانند با استفاده از فناوری SLI انویدیا یا CrossFire شرکت AMD از چند کارت گرافیک همزمان استفاده کنند. در مجموع مادربرد هایی که از چیپست X570 استفاده می کنند گزینه های بسیار خوبی برای گیمینگ و اورکلاک پردازنده محسوب می شوند. مادربرد های دارای این چیپست از قطعات با کیفیت و مقاوم در برابر حرارت ناشی از قطعات با قدرت بالا ساخته شده اند و از این رو برای گیمینگ مناسب هستند. در مقام مقایسه می توان X570 را با Z960 مقایسه کرد.